ИПАРД 2018-Производство на чај


cajevi

ИПАРД програмата кофинансира производство на билен чај, Мешавини на чај, производство на екстракти и преработки базирани на чај, пакување чај вклучувајќи пакување чај во кесички, производство на лековити билки (нане, вербена, камилица и итн.) во мерка Диверзификација на фармите и развој на бизниси за создавање на мали капацитети за производство на храна.

Во овој тип на инвестиција  може да аплицираат:

  • Земјоделско стопанство

  • Трговско друштво / трговец поединец

  • Задруга

  • Занаетчија

Критериуми за микро претпријатијата се до 10 вработени со годишен обрт до 2 милиони евра како и мали претпријатија кои имаат имаат до 50 број на вработени и се со годишен обрт до 10 милиони евра.

Минималната прифатлива вредност на инвестиција изнесува 1.500 евра во денарска противвредност, а пак максималниот износ на прифатливи трошоци изнесува 1.000.000 евра во денарска противвредност.

 

За повеќе информации и советувања од СЕТТИМ Консалтинг, нарачајте го ИПАРД информаторот!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s