ИПАРД 2018-Обновливи извори на енергија


energii

Во ИПАРД со грант од 65% поддржани се инвeстиции за производство и продажба на обновливи извори на енергија:
-сончева енергија, енергија од ветер, вода, геотермална енергија
– преработка на растителни и животински производи за примарна и секундарна биомаса, освен биомаса од рибни производи
– преработка на земјоделски производи за производство на био-гориво
– преработка на шумска биомаса
-производство на енергија од обновливи извори за потребите на дејноста односно за сопствени потреби.

Максимум трошоците не смеат да надминат 3 000 000 евра односно максималната поддршка изнесува 1 500 000 евра за време на целиот период од ИПАРД Програмата.
Потенцијални корисници:
– Земјоделско стопанство
– Трговско друштво
– Задруга
Лоцирани во средини (мали градови и села) до 30.000 жители.
Барателот ако е фирма треба да биде рангиран во категорија на микро или мало претпријатие. Микро петпријатие со број на вработени помалку од 10 и годишен обрт помал од 2 милиони евра и мало претпријатие до 50 вработени и годишен обрт до 10 милиони евра.

 

За повеќе информации и советувања од СЕТТИМ Консалтинг, нарачајте го ИПАРД информаторот!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s